• Benben Cykler Danmark

Stål eller Titanium?

Det er vel nok et af de oftest stillede spørgsmål, men som så meget andet er der ikke noget entydigt svar. Her følger dog nogle facts:


Titanium: Titaniumsstel er oftest lavet i en legering som heder 3AL/2.5V eller grade 9, mens gaffelender som regel er i 6AL/4V eller grade 5. Sidstnævnte legering bruges iblandt også til rørene i hovedrammen. Titaniumslegeringerne som bruges i cykelindustrien ligger styrkemæssigt tæt på stål, men er atomisk mindre tætte og derfor ca 20-25% lettere. Titanium ruster ikke og skal ikke have nogen overfladebehandling, hvilket både sparer vægt men også bibeholder en flot finish i mange år. Der er meget titanium i jorden, men det er ekstremt kostbart at udvinde det hvilket medfører høje råvarepriser. Titanium er besværligt at bearbejde og processen vedrørende svejsning er enorm kritisk for holdbarheden. Det er ikke let at reparere et brugt titaniumsstel, men modsat carbonfiber kan titaniumsstel genbruges når deres levetid er ovre.

Subjektiv beskrivelse: Titaniumsstel har en magisk tiltrækningskraft. De er lette, stærke og ser godt ud i mange år. Stellene kan konstrueres både bløde men også stramme alt efter valg af rørprofiler. Titaniumsstel står nøgne frem som et udtryk for det absolutte håndværk. Titanium er som et ædelt metal der giver os en følelse af noget uforgængeligt og eksklusivt.
Stål: Den mest gængse stållegering som bruges i cykelindustrien er chromolybden eller AISI 4130. Der er mange mikrovariationer af denne legering som de forskellige cykelrørsproducenter promoverer. Den atomiske vægt er den samme på disse legeringer, men grundet varmebehandling og andre små variationer kan rørene udformes i tyndere konstruktioner uden at styrken bliver sat på spil. 4130 rør kommer i mange profiler og dimensioner og de er meget let tilgængelige for producenter af cykelstel. Jo tyndere rørene er desto mere omhu kræves det ved bearbejdning og svejsning. Men generelt er 4130 et meget tilforladeligt råmateriale at arbejde med

Subjektiv beskrivelse: Stålstel er modermaterialet. Det er referencen for den moderne cykel. Den traditionelle bearbejdning giver et genkendeligt håndværks look. Stål er menneskets foretrukne materiale indenfor mange brancher og giver os derfor en velkendt følelse. Stålcykler er behagelige og holdbare. Stålcykler er et "no-bullshit" valg som giver mange års glæde til ejeren.